Tel: +36-70-633-4478  (H,GB,D)

Melanin a bőrben

 

Bejegyzésemben a bőrtípusok, és a bőr pigmentálódásának összefüggéseiről, a szükséges és lehetséges fényvédelemről és a már kialakult pigmentálódás lehetséges kezeléséről szeretnék lényeges információkat megosztani Hiperpigmentálódás A kínai nők többsége szép, porcelánfinom bőrrel büszkélkedhet, amelyen alig fordulnak elő a hiperpigmentálódás jelei. Az anyák már kicsi korban arra nevelik a lánygyermekeiket, hogy kalapot vagy napernyőt használva védjék bőrüket. Ráadásul az ázsiai és a keleti emberek a természetnek hála kedvezőbb helyzetben is vannak: az ázsiai emberek bőrében nagy mennyiségben fordul elő a melanin az a festékanyag, amely kvázi védőrendszer a fény károsító hatásaival szemben, csakúgy, mint a természetes béta-karotin. Mindazonáltal az utóbbi mintegy negyven évben a bőr önvédő mechanizmusa immár nem bizonyul elegendőnek. Napjainkban már a kínai nők (és férfiak) körében is komoly problémát jelent a hiperpigmentálódás.

A melanin útja A melanint gyakran az emberi test „festékének” nevezik. A barna vagy fekete pigmentek felelnek a bőr, a haj, a szőrzet, az írisz és a szem érhártyájának színéért.
A melenin az úgynevezett melanocitákban termelődik, amelyek az epidermisz bazális rétegében és a szőrtüszőkben találhatók. A melanintermeléshez két tényezőnek stimmelnie kell: a tiroszináz enzimnek és a tirozin nevű aminosavnak reakcióba kell lépnie egymással. A melanin egy része a golgi-készülékben, egy fontos sejtszervecskében tárolódik, míg „le nem hívják”. A keratinociták a citoplazmáikban tárolják a pigmentet, amely azután a bőrsejttel a bőrfelszínre vándorol és ott egy védőrendszert alkot a fény káros behatásaival és más szabadgyökökkel szemben. Minden embernek nagyjából ugyanannyi pigmentsejtje van. A „fekete” bőrű emberek bőrébe ezek teljes mértékben telítve vannak melaninnal és a bőr felszínéhez egészen közel „tanyáznak”, még a szőrtüszők és a faggyúmirigyek alatt is. Ezért képes az ilyen, sötét bőr az erős napfényt is visszaverni, megvédve a sejteket a károsodástól. Az ázsiai emberek bőrében is a felszínhez közel zajlik a melanintermelés, ám itt a melanociták nincsenek teljesen telítve melaninnal. Emellett gazdagok a bétakarotin formájában előforduló A-vitaminban. Ezzel magyarázható sok ázsiai ember bőrének enyhén aranyszínű árnyalata. Az A-vitamin ráadásul véd a nap káros hatásaitól. Az európai és a kaukázusi emberek bőrének pigmentsejtjei nagyon kevés melanint tartalmaznak, es a bőr felső, szarurétegétől is igen távol, a bazális sejtrétegben helyezkednek el. Ezért kisebb termésetes védelmet nyújtanak, mint a „fekete” vagy ázsiai bőrű embereké. Emiatt e bőrtípusok nagyon érzékenyek a fény okozta bőröregedésre. Minden esetben, amikor a bőr megbetegszik, sérül vagy túlzott napsugárzásnak van kitéve, a melanociták erről értesítést kapnak. A következmény: haladéktalanul melanin indul útnak a bőr védelmére a káros behatásokkal szemben. Ezt a mechanizmust jól fel lehet ismerni a napfürdőzés alatt és után – a bőr barnábbá válik.

A melaninaktivitás típusa

A melaninaktivitásnak két típusa van: passzív és aktív (gyulladásos). A hiperpigmentálódás során időként mindkét féle aktivitás egyszerre lép fel. A passzív hiperpigmentálódást valamilyen belső hatás – például mélyreható hormonális változás – váltja ki, különösen nők esetében. Például terhesség vagy menopauza során a melanin szabálytalanul áramlik a bőrfelszín felé. Ennek eredményeként elkülönült sötét pigmentfoltok alakulnak ki az orr fölött, a homlokon vagy a halántékon. Az ilyen pillangóformájú jegyeket orvosi szóval chloasma-nak nevezik. A változókorban lévő nők orcáján, homlokán, kézfején gyakran sötét foltok jelennek meg.
Ezek a melazmák. Az összes ilyen sötét folt a corneum és az epidermisz  elhalt bőrsejtszerkezetének részévé válik. Időnként ezek kiemelkednek és akkor májfoltnak nevezik őket.
Emellett a passzív hiperpigmentálódást kiválthatja antibiotikum, homeopátiás szer, stresst, táplálkozási szokás és életmódváltozás is. Rendszerint nehéz eltűntetni őket, de néha maguktól is elmúlnak, például ha hormonháztartás helyreáll.

Öregségi folt (Lentigo)

Az idős páciensek bőrén gyakran előforduló, a bőrfelszínből kiemelkedő sötét foltokat sokszor igen zavarónak találják. Kezelés előtt – mint általában a nem ismert hátterű hiperpigmentálódások esetébe mindig – tisztázni kell, hogy az öregségi folt nem valamilyen rosszindulatú bőrelváltozás-e. A bőrgyógyászok általában sikerrel tudnak fellépni az öregségi foltokkal szemben. A kezelési repertoár nagyon széles legtöbb esetben a vegyszeres peelinget és a halványító krémeket ajánlják,  mi elsősorban a lézeres kezeléseket végezzük magas hatékonysággal. Gyulladásos hiperpigmentálódás külső sérülés vagy „támadás” nyomán alakul ki, és nem függ belső elváltozásoktól, például a hormonháztartás változásától, például a hormonháztartás változásától. Mindazonáltal  előfordul, hogy több tényező együttes hatása váltja ki. Amint a bőr megsérül, melanin szállítódik a bőrfelszín irányába. Ha a sérülés egy vagy két bőrterületet érint, a melanin is csak erre az egy-két sötét helyre vándorol, és ez körülhatárolt sötét foltok formájában mutatkozik meg. Néhány, a gyulladásos pigmentálódás lehetséges kiváltó okai közül:

•    a nap okozta leégés,
•    savas peelingek helytelen alkalmazása,
•    a bőrfelszín túlzott mikrodermabráziója,
•    vegyi eredetű – pl. parfüm vagy kölni okozta – allergiás reakció leégés,
•    vágás, hámlás – mély vágások sötét, hipertrofikus sebeket okozhatnak,
•    égések,
•    akne, ha a pattanást szakszerűtlenül nyomkodták,
•    minden, sebet és nedvező felszínt előidéző bőrbetegség

A mélyen fekvő hiperpigmentálódások eltávolítása hosszadalmas folyamat lehet. A professzionális kezelés azonban jó eredményeket tud produkálni. Megelőzés és védelem A megelőzés jóval olcsóbb gyógyításnál. Ahhoz, hogy a fény okozta bőrkárosodást elkerülje az ember, nincs szükség sok mindenre. A kulcsszó: hatékony fényvédelem. A szakember számára ma ez több mint kalap és napernyő. A profi tudja, hogy szakszerű ápolás és védelem kombinációjára van szükség. Az egyik megközelítés lehet a bőr immunrendszerének az erősítése a Langerhans-sejtek aktivitásának stimulálásával. A Stratum spinosumban elhelyezkedő sejtek a mikroorganizmusokkal, idegen testekkel, elhalt sejtekkel szembeni védekezés első frontvonalában vannak. Kutatók meghatározott gombákból nyert béta-glukánokkal próbálják aktivizálni a Langerhans-sejteket, ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a béta-glukánok biológiai aktivitása rendkívül eltérő lehet, amint kozmetikai receptúrákba helyezik. Az anyag fajtája, előállítási módja és koncentrációja döntő szerepet játszik. A bőr védő rétegét stabilizáló kiegészítő kezelések ellenállóképessé teszik a bőrt a külső behatásokkal szemben. Ha elértük az ellenállóképesség  határát, elkerülhetetlenné válik a védekezés a nap ellen – mégpedig naponta.


 

Kik vagyunk?

Modern kezeléseinkkel a szépséget, az arc- és test esztétikus megjelenését, harmóniáját állítjuk helyre. Szakértőink több éves nemzetközi tapasztalata, gyakorlata mellett világszínvonalú lézeres- és esztétikai felszereléseink biztosítják vendégeink elégedettségét. Szakmailag és emberileg egyaránt elkötelezettek vagyunk vendégeink felé, akik szívesen ajánlanak bennünket.

Térkép

Nyitvatartásunk

Hétfő
8.30 - 19.30
Kedd
Tel. mbsz.
Szerda
8.30 - 19.30
Csütörtök
8.00 - 19.00
Péntek
8.30 - 19.00
Szombat
Tel. mbsz.
Vasárnap
ZÁRVA

Képek rólunk