Tel: +36-70-633-4478  (H,GB,D)

Orvosi lézer berendezések

 

Manapság egyre többször halljuk a médiában a LÉZERES kezelés kifejezést. E blogbejegyzésünk megpróbálja bemutatni azokat a lézereket, amelyeket napi munkánk során használunk az arcon és a testen található elváltozások kezelésére. A lista szinte hetente bővül, mivel Magyarország legnagyobb esztétikai lézer forgalmazójának kiemelt bemutató-oktató intézménye vagyunk.

A LASER (magyarosítva LÉZER) szó a működés alapelveit leíró angol szavak kezdőbetűiből áll. LASER = Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, vagyis fényerősítés sugárzás indukált emisszió által.

Hogyan készül a lézerfény?

Az atomok alapállapota stabil. Ha gerjesztett állapotba kerülnek, onnan a magasabb energiaszíntről az alacsonyabbra történő elektronátmenettel -melyet fotonkibocsátás kísér- , vagyis spontán emisszióval, jutnak vissza az alapállapotba. A fényabszorpció révén pedig az anyag atomjai vagy molekulái alapállapotból gerjesztett állapotba kerülnek, az úton, hogy külső foton befogása útján elektronja egy magasabb energiaszíntre kerül. Indukált emisszió jelenségéről akkor beszélünk, ha egy gerjesztett állapotban levő atom egy kívülről érkező megfelelő energiájú foton elnyelésére két azonos energiájú, fázisú, irányú foton kibocsátásával reagál.A fotonok az optikai tükröket elérve oda-vissza futnak a lézeranyagban. A fotonok mozgása további elektronokat hoz gerjesztett állapotba, amely önmagát erősítő láncreakciót indít el. A lézeranyag egyik oldalán lévő tükör teljesen visszaveri a fotonokat. A másik oldali tükör félig áteresztő, itt a fotonok egy része lézerfény formájában kilép.

Az orvosi lézerberendezések teljesítménytől függően alkalmazhatóak invazív sebészeti, invazív és non-invazív bőrgyógyászati alkalmazásokban. A bőrgyógyászok és plasztikai sebészek által alkalmazott lézer berendezések nem keverendők össze a teljesíményben nagyságrendekkel kisebb energiát biztosító ún. soft - laser készülékekkel melyek a fény, mint elektromágneses sugárzás által indukált - fotokémiai reakciókat idéznek elő a szövetekben. Az orvosi lézerek hatásai a szövetekben

A lézerfény és a szövetek kölcsönhatásakor a hullámhossz és a nagy energiasűrűség a legfontosabb tulajdonság. A lézerek úgy fejti ki a hatásukat, hogy fényüket a kromofór gyűjtőnévvel megnevezett szövetrészek nyelik el, miközben szerkezetileg módosulnak. A kromofórokra jellemző, hogy milyen hullámhosszúságú fényt nyelnek el. Ez határozza meg, milyen típusú orvosi lézer milyen esztétikai probléma kezelésére alkalmas. A bőr és szövetek kromofórjai

    * Hemoglobin: az erek piros, kék színét adja

    * Melanin: a hám, és a szőr színét biztosítja

    * Víz: minden testszövetben jellemzően nagy mennyiségben található

Az infravörös tartományba eső fények elsősorban a vízben, míg a szemmel látható és UV fényspektrumok elsődlegesen a hemoglobinban és a melaninban fejtik ki a hatásukat. A fény hullámhosszának csökkenése egyenesen arányos a szöveti szóródás növekedésével, ezért a kék spektrumú fények behatolása arányosan kisebb. 

Szelektív fototermolízis

Megfelelő típusú lézer készülék hullámhosszának, impulzushosszának, energia és spot-átmérőjének megválasztásával érjük el, hogy a lézer fénye csak a kiválasztott cél kromofórokat pusztítsa el, miközben a környezeteben található egyéb struktúrákat, szöveti alkotóelemeket sértetlenül hagjya. A legmodernebb orvosi lézertechnológiai eszközöket a gyártók kutatóintézetekkel közösen fejlesztik ki, hogy azok használata minél biztonságosabb, minél megbízhatóbb legyen.

A szelektív fototermolízis egyik nagy kihívása a különböző szövetszerkezeti elemek lehető legpontosabb elkülönített célzása, valamint a thermo-relaxációs idők (szöveti alkotóelemek visszahűlésének) pontos hangolása.  Az alábbi táblázatunkban a leggyakoribb organikus szöveti kromofórokat és azok termo-relaxációs időtartamait részletezzük:

 Cél kromofór  Átlagos átmérője  Thermo - relaxációs idő
 Vékonyabb telangiectasia (értágulat)  50 mikron  1 miliszekundum
 Vörös vérsejt  7 mikron  20 mikroszekundum
 Melanoszóma  1 mikron  1 mikroszekundum
 Tetováló festék szemcse  0,1 mikron  10 nanoszekundum
 Szőrtüsző  200-400 mikron  20-100 miliszekundum
 Vastagabb telangiectasia (értágulat)  200-400 mikron  20-100 miliszekundum
 Epidermis (bőr felhám rétege)    1-10 miliszekundum

A fény elnyelődése energiát közvetít a szövetekbe. A szövetek reakciója függ ennek intenzitásától és az expozíciós időtől. Egy rendkívül intenzív ám rendkívül rövid fénysugárzás általában robbanásszerű fotomechanikus (diszruptív) vagy foto akkusztikus reakciót idéz elő a szövetekben. Ezen hatásokat használjuk például a bőrfelszín vaporizálásakor (pl. ErYAG lézeres peelingek) vagy például a tetováló tinták eltávolításakor (pl. Q kapcsolt Nd - YAG kezelés).

A kevésbé intenzív hoszabb impulzusok hatására gyors szöveti thermális reakciók lépnek fel, például ezt használjuk a hosszú impulzusú lézerünk esetén a bőrfelszínhez közeli nemkívánt ér elváltozások eltűntetésekor.


Az alábbi táblázatban az általunk használt lézerek típusait, hullámhosszukat és főbb alkalmazási területeit mutatjuk be

 

Lézer megnevezése Spektrum Alkalmazási terület
CO2 10.600 nm Szemölcsök kézen és talpon, bőrkinövések, benőtt köröm, lokális elváltozások
CO2 Fraxel 10.600 nm

Enyhe ráncok, Idősödő bőr és pigmentfoltok - arcon és kézen, Fénykárososdott bőr, Acne hegek, hegek és Striák, Face-Lift

LP Nd - YAG 1064 nm Érelváltozások kezelése, seprűvénák, hajszálerek, rosacea, végleges szőrtelenítés
Q-SW Nd- YAG 1064 nm Sötét színű tetoválások eltávolítása
MOD Nd - YAG 1320nm Face - Lift, Duo - Lift facelift és akne kezelés
KTP 532nm Idősödő bőr pigmentfoltok - arcon és kézen, Fénykárososdott bőr, tetoválások eltávolítása

 


 

Kik vagyunk?

Modern kezeléseinkkel a szépséget, az arc- és test esztétikus megjelenését, harmóniáját állítjuk helyre. Szakértőink több éves nemzetközi tapasztalata, gyakorlata mellett világszínvonalú lézeres- és esztétikai felszereléseink biztosítják vendégeink elégedettségét. Szakmailag és emberileg egyaránt elkötelezettek vagyunk vendégeink felé, akik szívesen ajánlanak bennünket.

Térkép

Nyitvatartásunk

Hétfő
8.30 - 19.30
Kedd
Tel. mbsz.
Szerda
8.30 - 19.30
Csütörtök
8.00 - 19.00
Péntek
8.30 - 19.00
Szombat
Tel. mbsz.
Vasárnap
ZÁRVA

Képek rólunk