Tel: +36-70-633-4478  (H,GB,D)

Sápadtság

 

A sápadt, fehér arcbőr nagyon sokszor betegség tünete is lehet, de vannak igen világos bőrű emberek, akik ugyanakkor egészségesek. Az arcbőr színe attl a vérmennyiségtől függ, ami a bőr kis artériáinak és vérereinek hálózatában kering. Ha a vérerek beszűkülnek, kevesebb vér tud áramlani bennük, ennek következményeképpen a bőr is sápadtabb lesz. Ezzel szemben az arc kipirul ha a vérerek kitágulnak, és nagyobb vérmennyiség tud áramlani bennük. Az erek szűkületét és tágulását a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer vezérli. A szimaptikus idegrendszer az adrenalinszintet szabályozza. Ha több adrenalint választ ki szervezetünk, összeszűkülnek a véredények. Ha a paraszimpatikus idegrendszer acetilkolint használ fel, kitágulnak a véredények. Az adrenalinszint emelkedése okozza a hirtelen elsápadást. Ezt a fajta sápadtságot meg kell különböztetni a tartós sápadtságtól.

A sápadtság kialakulása

Vérszegénység - A tartósan sápadt arcbőr a vérszegénység egyik tünete is lehet, különösen akkor, ha a száj nyálkahártyája és a szemen levő kötőhártya is színtelen. Mivel a szervezetben kevés a vörösvértest, a bőr vékony erei nem jutnak elegendő mennyiségű vérhez, nem tudják megszínesíteni az arcbőrt.

Szívpanaszok - Ha a szív teljesítőképessége nem megfelelő, nem képes elegendő vért pumpálni a bőrerekbe, az arcbőr sápadt lesz.

Belső szervi megbetegedések - A tartós sápadtság hátterében belső szervi betegség is állhat - a pontos diagnózist ilyen esetekben szakorvos állapítja meg.

Fertőzések - Fertőző betegségek is okozhatnak sápadtságot, például egy egyszerű influenza. Mivel a fertőzések gyakran más tüneteket is okoznak (pld. lázat), a sápadtság oka elég nyilvánvaló lehet.

Migrén - A migrén, migrénes fejfájás is gyakran okozhat sápadtságot.

Kóros soványság, kóros fogyás - A kóros soványság és az általános testi leromlástöbbnyire sápadtsággal jár.

Menstruációs zavarok - A túlságosan erős vagy nagyon elhúzódó havi vérzés szintén sápadtságot okoz.

Terhesség - Áldott állapotban gyakran lép fel sápadtság, mert a növekvő magzat erősen igénybe veszi az anya vérkeringését.

Kimerültség és rosszullét - Nagyfokú fáradtságot vagy rosszullétet gyakran kísér sápadt arcbőr és karikás szem.

Nikotin és alkohol - A nikotin hatására is összeszűkülnek a vérerek, ezért az erős dohányosok többnyire sápadtak. Az alkohol viszont kitágítja az ereket, ezért az arc kipirul, de túl sok alkohol fogyasztása után, másnaposan sápadt lesz arcbőr.

Kemoterápia - Az orvosok által rendelt kemoterápiás szerek is sápadtságot okozhatnak.

Vastag bőr - Vannak olyanok, akik azért látszanak sápadtnak, mert viszonylag vastag a bőrük, és nem látszik át rajta a vérerek hálózata. Ők soha nem lesznek "pirospozsgásak".

Hideg hatás - Nagy hidegben is gyakran sápadttá válik arcunk, mert a hideg hatására vérereink összeszűkülnek.

Fontos! - Aki hosszú ideig nagyon sápadt, feltétlenül keresse fel orvosát, háziorvosát, mert a sápadtság többféle betegséget is jelezhet. Bőrgyógyászként a bőr jobb vérellátást elősegítő tanácsokat adok betegeim számára, a bőr jobb vérellátását elősegítheti a kiadós séta, a hideg zuhany, a bőr dörzsölése, a sport és álatlában az intenzív mozgás. Hangsúlyos azonban, hogy a gyors és hirtelen nagymértékű hőmérsékleti változásokat mindenképpen kerülni kell. A sápadt arcbőr megszűntetésének egyik legkiválóbb és legalkalmasabb eszköze a sajátvér terápia
 
PRP+ Drakula terápia - itt olvashat róla részletesen...


Kik vagyunk?

Modern kezeléseinkkel a szépséget, az arc- és test esztétikus megjelenését, harmóniáját állítjuk helyre. Szakértőink több éves nemzetközi tapasztalata, gyakorlata mellett világszínvonalú lézeres- és esztétikai felszereléseink biztosítják vendégeink elégedettségét. Szakmailag és emberileg egyaránt elkötelezettek vagyunk vendégeink felé, akik szívesen ajánlanak bennünket.

Térkép

Nyitvatartásunk

Hétfő
8.30 - 19.30
Kedd
Tel. mbsz.
Szerda
8.30 - 19.30
Csütörtök
8.00 - 19.00
Péntek
8.30 - 19.00
Szombat
Tel. mbsz.
Vasárnap
ZÁRVA

Képek rólunk